Giriş
Kum kutuları ve aksesuarları, düşünülmesi gereken en ilginç şeyler olmayabilir, ancak kedinizin tuvaleti ile ilgili doğru seçimler yapmak, kedi dostunuzun sağlığı ve mutluluğu için çok önemlidir. Herkes kedinizin kumunu temiz tutmanın ve çok kedili evlerde her kedi için ayrı bir kum kabı sağlamanın önemini bilse de, seçtiğiniz kedi kumu türü gibi kedinizin rahatını etkileyebilecek başka önemli faktörler de vardır.
Bugün piyasada birkaç çeşit kum vardır, ancak topaklanma ve kristal kum en popüler seçeneklerden ikisidir. Aşağıda, topaklanan kum ve kristal tabanlı seçeneklerin tüm ayrıntılarını gözden geçireceğiz. İki ürünün birbirine karşı nasıl biriktiğini öğrenmek için okumaya devam edin.
Topaklaşan Kuma Genel Bakış
Topaklanan kedi kumu, esasen ıslandığında birbirine yapışan kurumuş kildir. Genellikle iki özel kil tipine sahiptir: bentonit ve smektit. Kil, kuru ağırlığının neredeyse %100’ünü emebildiği için sıvıları hapsetmede oldukça etkilidir.
İnorganik bir madde olarak kil harika bir kum seçimidir. Bakterilerin besleneceği hiçbir şey yoktur, bu da kumu her gün temizlemeniz ve kümeleşmiş idrarı düzenli olarak temizlemeniz koşuluyla kokuları minimumda tutmaya yardımcı olur.
Altlığın topaklanmasında kullanılan kilin, amonyakla etkileşime girme şekliyle ilgili başka koku azaltıcı faydaları da vardır. Herhangi bir kedi arkadaşının size söyleyebileceği gibi, kedi idrarının son derece keskin bir kokusu vardır. Keskin, buruk ve duvarlardan, koltuklardan ve zeminden çıkması zor.
Kedi idrarının oldukça konsantre yapısı, o yoğun, hemen fark edilen kokuya neden olur. Evcil kediler kuru ve sıcak ortamlarda evrimleşmiştir, bu da onların idrara çıkma yoluyla kaybedilen su miktarını azaltarak sulu kalma yeteneklerini geliştirmelerine yol açmıştır. Sonuç güçlü, konsantre, amonyak dolu idrardır.
Kil, amonyum oluşturmak için kedi idrarındaki amonyağı çeken hidrojen atomlarına sahiptir. Amonyum, amonyak kadar hızlı ve kolay buharlaşmaz, bu da amonyak kokusunun evinizin her yerine yayılmasını engeller.
Topaklaşan kum, kokulu ve kokusuz çeşitler ve çok kedili haneler için tasarlanmış seçenekler dahil olmak üzere birkaç farklı formülasyona sahiptir.
Topaklaşan Kum Neye İyi Gelir?
Topaklaşan kum iki özel avantaja sahiptir; temizlenmesi daha kolaydır ve kokuları azaltır. Bu ürünler, idrarı toplaması kolay kümeler halinde yoğunlaştırarak, kedinizin çöp kutusundan idrar ve dışkıyı çıkarmanızı kolaylaştırır. Ayrıca, idrarın kutunun altında birikmeyeceğinden, kedinizin kumunu boşaltmanız gereken sefer sayısını da azaltabilir.
Kil, amonyak idrar kokusunun bunaltıcı hale gelmesini engellemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda idrarla doymuş kümeleri çıkarmak kolaydır ve evinizi kokutabilecek kedi idrarı miktarını daha da azaltır.
Topaklaşan Kum Kullanmanın Bazı Dezavantajları Nelerdir?
Topaklaşan kum kilden yapıldığı ve sıvıyı emdiği için oldukça ağırlaşabilir ve bu da kedinizin kumunu tamamen değiştirme zamanı geldiğinde daha zor hale gelebilir.
Ayrıca tozlu olma eğilimi vardır. Çöpü topaklanmayı tercih ederseniz, büyük olasılıkla evinizin etrafında çöp kutusuyla ilgili pati izleri göreceksiniz ve yatak ve kanepe dahil olmak üzere kedinizin gittiği hemen her yerde ayrı ayrı çöp parçaları bulacaksınız. Toz ve birikintileri topaklanan çöplerden kontrol altında tutmak için sağlam bir elektrikli süpürgeye ve eski moda güzel bir süpürgeye ihtiyacınız olacak.